Scroll naar beneden

De Brieven van Mia

Op deze website vind je lesmateriaal dat is ontwikkeld bij het boek De brieven van Mia. Het materiaal is ontwikkeld ter verdieping om de thematiek uit De brieven van Mia; oorlog, vluchten en beeldvorming over onszelf en de ander te behandelen in de klas. Het is heel simpel; download de docentenhandleiding en de werkbladen en ga direct aan de slag!

Swoosh 1 Over ons

Het Lesmateriaal

  • Is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 6, 7 en 8
  • Is zowel mét als zonder het boek te behandelen in de klas
  • Is onderverdeeld in drie verschillende thema's
  • Bevat totaal 9 verschillende (los van elkaar te behandelen) modules
  • Bevat speelse en activerende opdrachten
  • Is geheel kosteloos te downloaden
  • Wordt ondersteund door een aantal filmpjes

Thema 1: Oorlog toen en nu

In oorlog toen en nu wordt de verbinding gezocht tussen persoonlijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië. Leerlingen maken kennis met verschillende begrippen, onderzoeken gebeurtenissen uit beide oorlogen en leren over de persoonlijke gevolgen voor mensen.

Swoosh 1 Naar Thema 1
Brieven van Mia
Lailaswoosh
Miaswoosh
Cohenswoosh

Thema 2: Vluchten toen en nu

In vluchten toen en nu staat de betekenis van vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië centraal. Leerlingen onderzoeken gezamenlijk hoe het is om te moeten vluchten en maken kennis met authentieke verhalen van leeftijdsgenoten die gevlucht zijn.

Naar Thema 2
Brieven van Mia

Thema 3: Onze wereld

In Onze wereld maken leerlingen kennis met de begrippen identiteit (en), diversiteit, vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Leerlingen leren over de verschillen en overeenkomsten tussen mensen en maken kennis met andere perspectieven.

Naar Thema 3
Brieven van Mia

Goed om te weten

Naast de verschillende werkvormen die je als docent zelfstandig in de klas kunt doen, is er ook een theatervoorstelling gemaakt die je met jouw klas kunt bezoeken. Het lesmateriaal kan je na afloop van de voorstelling gebruiken.

swoosh
lampje icoon
Terug naar boven