Scroll naar beneden

Thema 1: Oorlog toen en nu

In oorlog toen en nu wordt de verbinding gezocht tussen persoonlijke ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië. Leerlingen maken kennis met verschillende begrippen, onderzoeken gebeurtenissen uit beide oorlogen en leren over de persoonlijke gevolgen voor mensen.

Swoosh 1
Brieven van Mia
Lailaswoosh
Miaswoosh
Cohenswoosh
Thema 1 - Module 1

Module 1: Moeilijke woorden

In deze module gaan leerlingen aan de slag met moeilijke woorden. Welke woorden in relatie tot de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Syrië komen bij hen op en over welke woorden zouden ze meer willen weten? Aan de hand van verschillende filmpjes waarin de ‘moeilijke’ begrippen op een speelse manier uitgelegd worden, komen ze tot antwoorden.

Swoosh 1

Icoon van een filmklapper

Bij Thema 1, module 1, horen 10 filmpjes, deze kan je hier bekijken na het invoeren van het wachtwoord. Dit krijg je toegestuurd na het bezoeken van de voorstelling. Mocht je hier vragen over hebben kan je contact opnemen met educatie@rosestories.nl.

Thema 1 - Module 2

Module 2: Tijdlijn

In deze module maken leerlingen een tijdlijn compleet. De tijdlijn loopt van 1921 tot nu. Leerlingen krijgen per groep een werkblad met een tijdlijn, gebeurtenissen uit het boek De brieven van Mia en historische gebeurtenissen uit de geschiedenis (WOII en Burgeroorlog Syrië). Ze plaatsen de feitelijke gebeurtenissen langs de tijdlijn en koppelen hieraan de persoonlijke gevolgen/keuzes van de hoofdpersonen Mia en Laila.

Swoosh 1
 • streep 1921

  Duitsland heeft de eerste Wereldoorlog verloren en er is een grote crisis, veel armoede en werkloosheid.

 • streep 1933-1938

  Adolf Hitler is aan de macht. In Duitsland zijn gewelddadige aanvallen op joden: winkels en synagogen worden verwoest en Joden worden mishandeld. Het is niet langer veilig voor Joden om in Duitsland te blijven.

 • streep 1940

  Duitsland valt Nederland binnen. Het is oorlog en Nederland is bezet.

 • streep 1941

  De Duitse bezetter voeren anti-joodse maatregelen in. Joodse studenten mogen niet meer naar de universiteit.

 • streep 1942-1944

  Joden worden met duizenden tegelijk via treinen naar concentratiekampen in Duitsland en Polen gedeporteerd. Meer dan 100.000 mensen. Slechts 5000 overleefden de kampen.

 • streep 1945

  Nederland wordt bevrijdt. Maar voor Joden zijn de moeilijkheden nog niet over. De zoektocht naar familie en vrienden begint: wie heeft het overleefd? ZIj die de kampen hebben overleefd keren terug. Maar naar wie? Wat is er nog over van hun oude leven?

 • streep 2006

  Syrie is een dictatuur met als leider president al-Assad.

 • streep 2013 - nu

  In Syrie is het burgeroorlog. Aleppo is verandert in een strijdtoneel. De regering begint een offensief om Aleppo terug te winnen van de rebellen. Aleppo wordt genadeloos gebombardeerd.

 • streep 2013 - nu

  Europa kampt met een vluchtelingencrisis. Honderduizenden mensen vluchten naar Europa met name vanuit Syrie en andere landen in het midden-oosten.

 • streep 2013 - nu

  Nederland probeert asielprocedure te versnellen, maar hanteert een streng beleid van wie het land binnen mogen komen.

 • streep 2013 - nu

  Gezinshereniging: als persoon een verblijfsvergunning krijgt, mag de rest van het gezin ook naar Nederland komen.

Thema 1 - Module 3

Module 3: Écht gebeurd

Door échte foto’s te onderzoeken leren leerlingen over de Jodenvervolging en de burgeroorlog in Syrië. Ze verbinden foto’s met citaten uit het boek en zoeken de juiste beschrijvingen bij de foto’s. Ze duiken dieper in op één foto en doen eigen onderzoek naar de gebeurtenis die daar bij hoort.

Swoosh 1

Downloads

Voor het downloaden van de werkbladen heb je een wachtwoord nodig. Dit ontvang je na je bezoek aan de voorstelling. Mocht je hier vragen over hebben neem dan contact op met educatie@rosestories.nl

Icoon van een pijl
Terug naar boven