Scroll naar beneden

De Brieven van Mia - Het boek

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moesten laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligers- project voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert alles voor haar. Op de zolder van de norse Isa Cohen stuit Laila op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen? Stukje bij beetje ontrafelen Laila en meneer Cohen als ware detectives het mysterie van Mia.

Wat doet dat eigenlijk met je, een oorlog meemaken? Als je je huis en familie achter moet laten omdat het te gevaarlijk is? Een moeilijke vraag, die auteur Astrid Sy op originele en speelse wijze beantwoordt met het verhaal van een 94-jarige Joodse man en een 11-jarig Syrisch meisje. Twee tegenpolen met enorme gelijkenis: allebei behoorlijk koppig en met herinneringen waar zij liever niet aan denken. Wanneer zij samen op avontuur gaan, ontstaat er een bijzondere vriendschap die hen beide leert om te gaan met het verleden.

Swoosh 1 Hier verkrijgbaar
De Brieven van Mia
De Brieven van Mia

Docenten over de brieven van Mia

“Het is leerzaam, duidelijk geschreven en neemt je mee naar het verleden, maar ook het heden en de toekomst van de wereld waarin wij nu leven. Het is absoluut een boek dat ik iedereen, jong of oud, aan zal raden, al is het alleen maar om te zien hoe sterk wij mensen zijn en hoe wij elkaar kunnen helpen als we ons in elkaars gedrag en leven zouden verdiepen!”

- Ivette Schrijft

“Lees het boek, klassikaal, alleen of met ouders, het maakt niet uit, als het maar gelezen wordt.”

- Leestafel

Astrid Sy

Een foto van Astrid Sy

Astrid Sy

Als historicus is Astrid constant op zoek naar persoonlijke verhalen. Hoe is het voor een mens om een oorlog mee te maken?

Astrid is historicus en  doet projecten bij Yad Vashem, de Anne Frank stichting, University of South Carolina en Bosch Film. Op allerlei manieren houdt ze zich bezig met geschiedenis en het vertellen van verhalen. Daarnaast is ze presentator van het tv-programma Andere Tijden.

Tijdens haar studie liep Astrid stage in het holocaustmuseum in Israël. Hier verdiepte ze zich in de ervaring van Joodse mensen tijdens de oorlog. Ze luisterde naar de persoonlijke verhalen van oude mensen en bestudeerde talloze films en dagboeken. Allemaal om maar te begrijpen wat de oorlog met mensen doet.

Wat Astrid het liefste doet is het overbrengen van geschiedenisverhalen op een jong publiek. In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden. Met een enorm talent voor verhalen vertellen, maakt zij het meemaken van een oorlog begrijpelijk voor de jonge lezer.

Toen er veel vluchtelingen uit Syrië naar Nederland kwamen, wilde Astrid graag iets bijdragen. Ze besloot op het centraal station in Amsterdam mee te helpen en ze ging op bezoek in een azc. Hier ontmoette ze een meisje dat haar haar kamer liet zien. Een Syrisch meisje dat de oorlog nog maar net ontvlucht was, zoals het personage van Laila in haar boek.

https://www.astridsy.nl/

Terug naar boven